Jätin Lunan ruosta nappulat pois jo muutama kuukausi sitten. Aamuisin niitä annoin, mutta eivät ne kelvanneet ellei aivan hirmuinen nälkä ollut. Lunalla oli myös hieman ylipainoa jonka laihduttaminen tuntui hankalalta, joten jotain oli tehtävä. Koirani ovat aina syöneet pääasiallisena ruokanaan itse tehtyä mössöä, jossa oli noin kolmannes lihaa, kolmannes vihanneksia ja kolmannes viljaa, loraus öljyä ja lisäkalkit yms. Pureskeltavana koirilla on ollut aina aitoja luita.

Miettiessäni ruokinta-asioita luin kirjoja ja etsin tietoa netistä. Oikea oppinen barffaus tuntuu liian työläältä, enkä jaksa uskoa kypsentämisen olevan niin suuri paha kuin toitotetaan. Keitetty mössö säilyy jääkaapissa viikon, raaka vain päivän. Luettuani ja mietittyäni ruokintaa lisäsin lihan osuutta radikaalisti ja vähensin viljan osuutta. Koirahan on kuitenkin lihansyöjä. Nykyään jääkaapista useimmiten löytyy mössöä josta reilu puolet on lihaa (kanaa, possua, nautaa, kalkkunaa), reilu neljännes vihannesmössöä ja loput riisiä tai moniviljariisiä.

Jotta asia ei olisi niin yksinkertaista en suinkaan ruoki Lunaa mössöllä, vaan tehdessäni perheelle ruokaa, laitan meidän lihastamme tai kalastamme osan raakana. Lisukkeeksi raakaa vihannesmösöä, jos olen jaksanut sauvasekoittimella soseuttaa ja riisiä jos itselle on keitetty. Ja sitten sitä jatketaan sillä jääkaappimössöllä, jos on tarvis. Mössöä myös annetaan silloin jos jostain syystä ihmiset syövät sellaista mistä ei koiralle saa osuutta esim pizzaa, kasviskeittoa tms. Pakkasesta löytyy myös kanansiipiä ja naudanluita ja välillä myös possun kylkiä tai mitä nyt sattuu saamaan. Maksaa olen pariin otteeseen ostanut ja keveyesti kypsennettynä tarjonnut, useampana päivänä peräkkäin ja sitten on taas ollut taukoa. Luita ja siipiä annan aamuisin tai aamupäivisin jos muistan. Niin, ja välillä kananmunia kuorineen ja välillä kermaviiliä ja mitä nyt sattuu löytymään.

Ylläri ylläri, vaihdettuani ruokaa lihapitoisemmaksi luppa on solakoitunut ja jäntevöitynyt. Vatsa toimii hyvin, kasat ovat pieniä ja vauhtia riittää. Citro-oska annan päivittäin sekä kasvisöljyä tai eforionia.

Näillä mennään tällä hetkellä, kun hyvältä näyttää. Syyt nappuloiden poisjättämiseen olivat epätietoisuus (haluan tietää mitä koirani syö), tuoreus (nappulat säilyvät järkyttävän kauan), painonhallinta (koira on laihtunut, en tiedä johtuuko juuri nappuloista vai ei) ja vaihtelu (en minäkään söisi vuositolkulla papanoita, vaikka olisivat kuinka oikeaoppisesti ravintosuositukset täyttäviä) Tuoreruoka on aina tuoretta.