Nyt kun olen lukenut sekä Parempaan pentutulokseen että Terve ja sairas koira kirjat, olen hyvin hämmentynyt. Reippaana ja innostuneena aloitin molemmissa ahmimaan ruokintaosiota ja mitä sieltä sain irti: Syötä koirasi nappuloilla! Mitä hel.... Eikö tavallisen koiranomistaja tarvitse tietää mitään, kun nappulanvalmistajat kerran ovat viisaudessaan ravintoarvot laskeneet? Itse kun en kykene ymmärtämään miten se riisi ja kana jalostuu erinomaisempaan muotoon kypsentämällä, jauhamalla ja puristamalla sekä vielä säilömällä. Mistä sitä paitsi voin tieää millaisia raaka-aineita valmisruokiin on käytetty? Kun teen ruoan itse tiedän tasan tarkkaan mitä sinne pistän, lisäksi vitamiinien ja kivennäisten lisääminen ruokaan itse ei ole kovin hankalaa, eipä ne kuivamuonavalmistajatkaan sen erikoisempia valmisteita käytä, voisinpa jopa väittää että käyttävät jopa heikompitasoisia. En mollaa valmisruokavalmistajia enempää, koska en heidän toimistaan tiedä. Haluaisinpa vaan saada oikeaa tutkittua tietoa koiran ravinnosta. Koirahan on lihansyöjä, joten minun pääni ei ymmärrä miksi kaksi kolmasosaa koiran ruoasta pitäisi olla viljaa ja kasviksia. (kuten esim yrjölänpuurossa.) Olen valmis vakuuttumaan tuonkin suhteen oikeellisuudesta jos joku sen minulle perustelee.

Tällä hetkellä Luna syö iltaisiin mössöä, jossa on puolet lihaa ja puolet kasviksia ja riisiä (50-30-20) lisänä citro-oskaa, öljyä ja kananmunankuoria murskattuna. Aamuisin luppa saa broilerin siiven, possunkylkeä, naudan rustoluuta tai naudan ydinluuta, jos muistan antaa.

Olen miettinyt viime aikoina, yllättäen, ruokinnan vaikutusta lonkkadysplasiaan. Lunan ruokahan on tällaiseksi muuttunut vasta tämän vuoden puolella niin että lihan osuutta on jatkuvasti lisätty ja nappulat jätetty kokonaan pois. Enäähän en voi lonkkiin ruokinnalla vaikuttaa, mutta olisinko voinut aiemminkaan? Olisiko pitänyt kiinnostua ruokinnasta jo aiemmin. Toisaalta Luna söi ennen ruokinnan vaihtoa hyvin samanlaisesti kuin Zinokin aikoinaan ja Zinolla oli A:n lonkat...

Täytyy jatkaa asiallisen tiedon etsimistä koirien ravitsemuksesta, jotain muuta kuin että syötä nappulaa ne ovat hyviä. Osaanhan minä laskea, kun vain tiedän mitä laskea. Enkä usko että se nyt ihan millintarkkaa on. Lapsetkin on kasvanut vallan mainiosti vaikken ihmistenkään ravitsemuksesta tiedä mitään prosentteja tai minimimääriä. Silloin syödään kun on nälkä ja hedelmiä saa pistellä menemään niin paljon kuin huvittaa.